אחריות מזמין השירות לערוך שיחת שימוע לעובד קבלן השירותים המוצב אצלו
בפסק דין אשר ניתן לאחרונה, דן בית הדין האזורי לעבודה באחריות מזמין שירות לקיים לעובד אשר הוצב אצלו הליך שימוע (סע"ש 61048-11-22, מיום 3/7/24).
במקרה שנדון בפסק הדין, העובד הועסק כשומר בחברת אבטחה תקופה של כ-15 חודשים. העובד הוצב בפתח חנות סופרמרקט. עוד קודם לעבודתו בחברת האבטחה הנ"ל הועסק העובד באותו מקום ובאותה עבודה דרך חברות שמירה אחרות, תקופה כוללת של כ- 8 שנים.
עם סיום ההתקשרות בין חנות הסופרמרקט לחברת האבטחה, חברת האבטחה פיטרה את העובד מעבודתו. טרם סיום העסקתו, חברת האבטחה ערכה לעובד שימוע, וכן ערכה לו גמר חשבון.
יחסי העבודה בין העובד וחברת האבטחה הסתיימו על רקע הפסקת שירותי שמירה בלילה שסיפקה חברת האבטחה לחנות הסופרמרקט בחנות. העובד אישר בתצהירו שבשימוע שערכה חברת האבטחה נמסר לו ש"אין צורך במאבטח לילה".
בית הדין קבע כי על פי ההלכה הפסוקה, בנסיבות המתאימות, תוטל על מזמין השירות חובה לערוך שימוע לעובד קבלן המוצב אצלו, טרם קבלת החלטה על סיום הצבתו בחצריו. בית הדין אזכר את פסק הדין של בית הדין הארצי בעניין התאמה (ע"ע 47271-06-18, מיום 5/7/20), שם נקבע כי היקפה של החובה המוטלת על המשתמש תלוי במכלול נסיבות המקרה, ובין היתר: תפקידו של עובד הקבלן, משך הצבתו של עובד הקבלן בחצרי המשתמש, הסיבות לסיום הצבתו של עובד הקבלן אצל המשתמש. בכל מקרה, עובד הקבלן זכאי לקבל הסבר להחלטתו של המשתמש, ולהגיב לה.
בית הדין קבע כי בנסיבותיו של מקרה זה היה על חנות הסופרמרקט לקיים שימוע לעובד טרם קבלת ההחלטה על סיום הצבתו בחנות. מסקנה זו נשענת בעיקרה על תקופת העסקתו הממושכת של העובד בחנות. אומנם בעניין התאמה דובר בעובד קבלן שהועסק בחצרי מזמין השירות במשך 23 שנים, ואילו במקרה דנן מדובר בתקופה של 8 שנים לערך, אולם לא יכול להיות ספק שמדובר בתקופה ממושכת המקימה חובה על חנות הסופרמרקט לערוך לעובד שימוע. בית הדין הביא בין מכלול השיקולים את הסיבה לסיום הצבתו של העובד בחנות, עקב סיום התקשרות בין חנות הסופרמרקט וחברת האבטחה, כאשר לא היה עוד צורך בשירותי שמירה בלילה. לא מדובר במצב שבו הוטל דופי ביושרו של העובד והפסקת עבודתו לא נעשתה מטעמים הקשורים להתנהלותו. בית הדין חייב את חנות הסופרמרקט לשלם לעובד פיצוי כספי בסך 5,000 ש"ח.
המלצתנו היא להתייעץ עם עו"ד בתחום דיני העבודה בכל מקרה של הפסקת הצבת עובד קבלן בחצרי המשתמש.
לקריאת המאמר לגבי פסק הדין בעניין התאמה לחצו כאן.