בונוס או עמלה?
בפסק דין אשר ניתן ע"י בית הדין האזורי לעבודה (סעש 54547-03-19, מיום 7/5/24), העובדת טענה כי מתכונת העסקתה ותנאי השכר שלה היו כדלקמן: שכר בסיסי שעתי ועוד עמלת מכירה בשווי חודש גבייה בפרמיה מאותם מוצרי ביטוח שנמכרו על ידה. כנגד, טענו המעסיקים שהעובדת לא קיבלה עמלת מכירה, כי אם בונוסים בגין עמידה ביעדים בלבד.
בית הדין האזורי לעבודה קבע כי יש לבחון האם מדובר בתוספת שכר שמאפייניה מעידים על שמה כ"בונוס" שניתן לעובדת, או שמאפייניה של התוספת דומים ל"עמלה" כפי שטוענת העובדת.
נקבע כי ככלל, בונוס הוא תשלום לעובד המשולם על ידי המעסיק כתמריץ להישגים בעבודה ולעידוד הצטיינות, וכי מדובר בתוספת לשכר המותנית בהתקיימותו של תנאי או של מצב, ואינה חלק מהשכר הרגיל. כך, לשם דוגמה, הצטיינות בעבודה, השגת יעד שהוגדר ע"י ההנהלה וכיוצא באלה. מטיבו של תשלום זה, הוא משולם באופן חד פעמי או מידי תקופה מסוימת שנקבעה ע"י המעסיק, בהתאם לסדרי העבודה. עמלה, לעומת זאת, נחשבת לתמורה המשולמת לעובד מדי חודש עבור תפוקת עבודתו. עמלות מכירה של איש מכירות מהוות רכיב שכר לכל דבר ועניין.
בית הדין הפנה לפסיקת בית הדין הארצי, אשר לפיה מתן הטבה כספית לעובד, הכפופה לשיקול דעתו של המעסיק או מותנית בתנאי כלשהו היא בונוס, ולא תיחשב כחלק מהשכר הקובע לצורך חישוב זכויות – לעומת מצב בו חלק מהשכר מחושב כנגזרת של עסקאות ומבחינה מהותית ייחשב כשכר עבור עבודה רגיל.
בדיון ההוכחות הנתבע 1 לא הצליח להסביר את היעדים שעל העובדת לעמוד בהם כדי שתזכה בתשלום הנוסף. גרסתו, כי מדובר ביעדי מכירה, שעמידה בהם מזכה בבונוסים, לא נתמכה בראיות. נוכח האמור, וכעולה מהראיות עצמן, הן מתלושי השכר, שבהם נרשם "עמ. מכירה" והן מדוחות הביטולים שהגישו המעסיקים עצמם, לפיהם הינם מפנים לעסקאות ספציפיות, נקבע כי ניתן ללמוד ששולמו לעובדת עמלות מכירה. בית הדין קבע כי התוספת אשר כונתה "בונוס" על ידי המעסיקים, מאפייניה של עמלה ולא של בונוס, ותוספת זו מהווה חלק מ'שכרה הקובע' של העובדת.
נקבע כי מאחר ועמלת המכירה הינה חלק משכרה הקובע של העובדת, על המעסיקים לשלם לה הפרשי פנסיה. עוד נקבע כי העובדת זכאית להפרש תשלום בגין העמלות עבור כל יום חופשה. לעניין דמי חג, נקבע כי עמלות מכירה אינן מובאות בחשבון לצורך חישוב גובה דמי החגים המשולמים לעובדים יומיים או שעתיים שנעדרו מעבודתם בשל החג, אלא אם הוסכם אחרת בין המעסיק לעובדים.