חול המועד סוכות – מהו מספר שעות העבודה והאם ניתן לכפות חופשה?
לקראת חול המועד סוכות, נבדוק מהו מספר שעות העבודה בחול המועד סוכות והאם ניתן לכפות על העובדים חופשה שנתית בחול המועד סוכות.
מהו מספר שעות העבודה בחול המועד סוכות?
חוקי העבודה אינם מתייחסים לחול המועד סוכות – ולפיכך המדובר ביום עבודה רגיל ולא מקוצר.
יצוין כי ישנם מקומות עבודה בהם המעסיק מחוייב בקיצור יום העבודה בחול המועד, וזאת בהתאם לנוהג הקיים במקום העבודה, או מכוח הסכם קיבוצי/צו הרחבה/הסכם עבודה אישי.
לגבי מקומות עבודה בהם נהוג לעבוד יום עבודה מקוצר בחול המועד סוכות ועובד יוצא לחופשה שנתית – העובד זכאי לדמי חופשה עבור יום עבודה מלא. יצוין כי המעסיק רשאי לנכות יום חופשה מלא מצבירת ימי החופשה של העובד גם עבור חופשה ביום עבודה מקוצר של העובד, שכן חוק חופשה שנתית מתייחס לימי חופשה מלאים ולא לחלקי ימים. יחד עם זאת, אם במקום העבודה קיים הסכם / נוהג שלפיו מנוכה מצבירת החופשה רק חלק מיום חופשה בחול המועד, למרות שהעובד זכאי לתשלום עבור יום חופשה מלא, הדבר מחייב את המעסיק.
שימו לב כי מדובר על ימי חול המועד בלבד ולא על ימי החג – אשר בגינם חל איסור לנכות ימי חופשה.
האם ניתן לכפות על העובדים חופשה שנתית בחול המועד סוכות?
מאחר שלמעסיק הסמכות לקבוע את מועדי החופשה של העובד (תוך התחשבות ותיאום עם רצון העובד, עד כמה שניתן), מעסיק רשאי להוציא את העובדים לחופשה שנתית בחול המועד סוכות.
שימו לב כי יש להודיע לעובד מראש על הוצאתו לחופשה. על חופשה הנמשכת עד 6 ימים (כולל), נראה כי ניתן להודיע גם יום מראש (הדבר תלוי בנסיבות, כאשר על המעסיק לנהוג בתום לב); אך כאשר מדובר על חופשה שנתית בת 7 ימים ומעלה, יש למסור לעובד על הוצאתו לחופשה לפחות 14 ימים מראש.
עוד חשוב לציין כי לא ניתן לכפות על עובד להימצא ביתרת חופשה שלילית. בית הדין האזורי לעבודה קבע, כי לא ניתן לכפות על עובדים שאין להם מספיק ימי חופשה צבורים לצאת לחופשה אם הם אינם מעוניינים בכך. במקרה שהמעסיק מעוניין כי עובד יצא לחופשה למרות שאין לו מספיק ימי חופשה צבורים, על המעסיק לשלם לעובד שכר עבור אותם ימים – ולא לנכות אותם ממכסת ימי החופשה שהעובד יצבור בעתיד. עם זאת, בהתאם לפסיקה של בית הדין האזורי לעבודה, במקרה שהעובד נתן לכך את הסכמתו בכתב, ניתן להוציאו לחופשה שנתית על חשבון ימי החופשה העתידיים שיצבור (סע 37887-04-12 ג.ק. – מערכות מתקדמות לניק נ' אלון עובדיה, ניתן ביום 6/9/16).
כלומר, במקרה של הוצאת עובד לחופשה בחול המועד, רשאי המעסיק לנכות ימי חופשה מצבירת ימי החופשה של העובד, רק עד ליתרה העומדת לזכותו ולא להכניס אותו ליתרה שלילית, אלא אם ניתנה הסכמתו המפורשת של העובד לכך – בכתב.