מתי יינתן תוקף לכתב ויתור עליו חתם עובד
בית הדין האזורי לעבודה דן לאחרונה בתביעה שהגיש עובד אשר הועסק ע"י המעסיקים משך כ-40 שנה ועם סיום העסקתו חתם על מסמך בו הצהיר שעם קבלת הסכום המוסכם "אין לי שום תביעות ולא יהיו לי שום תביעות בעתיד..".
העובד הגיש תביעה נגד המעסיקים ובכתב התביעה טען כי כתב הוויתור עליו חתם נעדר כל תוקף משפטי וכי זכויותיו לאורך תקופת העבודה ובסיומה שולמו בחסר. המעסיקים טענו כי יש לדחות את התביעה על הסף לאור חתימת העובד על כתב הויתור.
בית הדין קבע כי לנוכח פערי המיקוח בין העובד למעסיק, יש לתת תוקף מצומצם ודווקני לכתב ויתור על זכויות שנותן העובד בידי המעסיק ולוודא כי הסכמה שכזו ניתנת מדעת, במפורש, בכתב ובהתייחס לזכויות עליהן הוא מוותר.
ויתור ממין זה יהיה תקף במקרים נדירים בלבד בהם יוכח חוסר תום לב, או כנגד הענקת תמורה הולמת מצד המעסיק במסגרת של 'תן וקח'. ואף זאת בכפוף להלכה לפיה, אין לוותר על זכות קוגנטית או זכות המוקנית לעובד בהסכם קיבוצי, ובכלל זה בצו הרחבה, או כאשר מדובר בזכות שהעובד אינו מודע לה. עוד נקבע כי הצהרה סתמית בכתב הוויתור שלפיה כנגד קבלת סכום מסוים אין לעובד כל תביעה כספית אינה מועילה, וכי מתוך כתב הוויתור צריך לעלות שהעובד מודע לכך שהוא מתפשר על פחות מהמגיע לו.
בית הדין קבע כי בעניין שנדון בפסק הדין, מדובר בזכות קוגנטית מכוח צו ההרחבה בענף המוסכים, אשר אין מחלוקת כי חל על יחסי הצדדים, על כן היא אינה ניתנת לוויתור. כבר מטעם זה נדחתה בקשת המעסיקים לסילוק התביעה על הסף.
בית הדין שוכנע שהעובד לא ידע במועד חתימתו על כתב הוויתור על קיומה של תוספת הוותק או על יתר העילות הכלולות בכתב התביעה, בוודאי אלה הנובעות מתוספת הוותק. למעשה, מחקירתו הנגדית בבית הדין עלה כי מה שהניע אותו לחתום על כתב הוויתור היו יחסי האמון ארוכי השנים בין הצדדים והבטחתו של המעסיק כי ישלם לו את כל המגיע לו "עד הגרוש האחרון…". קודם לחתימה על ההסכם לא נועץ העובד באיש, ואף דומה שלא ניתנה לו שהות לכך. כתב הוויתור כולל 'הצהרה סתמית' ובוודאי שלא עולה ממנו כי העובד מודע לכך שהוא מוותר על דבר מה.
לאור האמור, נקבע כי כתב הקבלה והסילוק עליו חתם העובד אינו מקיים אחר הדרישות שנקבעו בפסיקה ועל כן אין לתת לו תוקף ואין לקבוע שבשל חתימת העובד עליו התביעה אינה מגלה עילה או כי דינה סילוק על הסף.
מומלץ להתייעץ עם עו"ד בתחום דיני העבודה במקרה של החתמת עובד על כתב ויתור.
סעש 41951-08-19 עיסא סדר נ' יוסי שטרית ואח' (ניתן ביום 9/1/22).