ניכוי תמורת הודעה מוקדמת משכרו של עובד שהתפטר בדין מפוטר

בפסק דין אשר ניתן לאחרונה ע"י בית הדין האזורי לעבודה, נדון עניינו של עובד אשר התפטר בדין מפוטר, ללא שנתן הודעה מוקדמת להתפטרותו (סע"ש 41030-01-22, מיום 13/1/25).
לטענת העובד, המעסיקה קיזזה משכרו תמורת הודעה מוקדמת על אף שהוא התפטר בדין מפוטר והיה בתקופת מחלה.
תקופת ההעסקה של העובד הייתה החל מיום 20.3.16 ועד ליום 27.12.21, מועד בו הודיע העובד על התפטרותו מהעבודה.
בית הדין קבע כי בהתאם לסעיפים 4 ו-5 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, היה על העובד לתת למעסיקה הודעה מוקדמת טרם התפטרותו בת 30 ימים. בהתאם לסעיף 7(ב) לחוק הודעה מוקדמת "עובד שחדל לעבוד ולא נתן למעסיקו הודעה מוקדמת להתפטרות כאמור בחוק זה, ישלם למעסיקו פיצוי בסכום השווה לשכרו הרגיל בעד התקופה שלגביה לא ניתנה ההודעה המוקדמת".
העובד שלח למעסיקה ביום 18.11.21 התראה לפני התפטרות. ביום 27.12.21 הודיע העובד כי לנוכח תיקון הליקויים באופן חלקי, הוא מתפטר בדין מפוטר. במסגרת תלוש שכרו של העובד לחודש 12/21 נוכה משכרו סך 9,600 ₪ בגין תמורת הודעה מוקדמת.
לטענת העובד, ניכוי ההודעה המוקדמת כאמור נעשה שלא כדין הן מפאת חפיפה בין תקופת ההיעדרות מחמת מחלה לבין תקופת ההודעה המוקדמת והן מפני שאין לדרוש ממנו להמשיך בעבודה לאור נסיבות סיום העסקתו.
בית הדין קבע כי העובד הודיע על התפטרותו במכתב מיום 27.12.21. עפ"י כל דין ואף אם העובד מבקש להתפטר בדין מפוטר עקב אי תשלום הפרשות לפנסיה (שמרביתן הועברו לקופה טרם הודעת ההתפטרות) או עקב אי תשלום גמול עבור עבודה בשעות נוספות, הרי שחלה עליו חובה לתת למעסיקה הודעה מוקדמת כדין. דבר זה לא נעשה.
נקבע כי העובד היה חב למעסיקה תמורת הודעה מוקדמת עבור התקופה שמיום 10.1.22 (לאחר תום חופשת המחלה) ועד ליום 26.1.22 (30 ימים לאחר מתן הודעת ההתפטרות) ועל כן המעסיקה הייתה רשאית לנכות משכרו של העובד תמורת הודעה מוקדמת בסך 5,843 ₪ (9,675 ₪ [שכר ממוצע ב-12 חודשים אחרונים] * 17/30 ימים). משניכתה המעסיקה לעובד סך 9,600 ₪ עליה להשיב לו סך 3,832 ₪ שנוכה ביתר.
נציין כי בפסק דין אחר אשר ניתן לאחרונה ע"י בית הדין האזורי לעבודה, נקבע כי לא ניתן לנכות תמורת הודעה מוקדמת מעובד אשר התפטר בדין מפוטר (סע"ש 3799-04-22, מיום 19/12/24).
באותו מקרה, הוכחו טענות העובד בנוגע לתשלום השכר באיחור, כמו גם הטענה בנוגע לאי תשלום גמול שעות נוספות ואי עריכת הסדר ביטוח פנסיוני. בית הדין קבע כי לנוכח הקביעה שהעובד התפטר בנסיבות שלא ניתן לדרוש ממנו להמשיך לעבוד בהן, נדחית טענת המעסיק בדבר זכאותו לחלף ההודעה המוקדמת להתפטרות. זאת, בהתאם להוראת סעיף 10(1) לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, ומאחר שאין לדרוש מהעובד שיעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת נוכח הפגיעה בתנאי העסקתו.
נציין כי בהתאם לסעיף 10(1) לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, החובה לתת הודעה מוקדמת להתפטרות, לא תחול על עובד, בנסיבות מיוחדות שעקב קיומן אין לדרוש ממנו כי יעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת הקבועה בחוק זה.
לאור האמור, יש לבדוק בכל מקרה עפ"י נסיבותיו, האם ניתן לנכות מעובד המתפטר בדין מפוטר, אשר לא נתן הודעה מוקדמת להתפטרותו, פיצוי בגובה תמורת ההודעה המוקדמת. המילה האחרונה בעניין זה תהיה של בית הדין לעבודה, בהתאם לנסיבות המקרה ולמידת חומרת הפגיעה בזכויות העובד.