פיטורי עובדת אשר הגישה אישורי מחלה פיקטיביים – נעשו כדין
בפסק דין אשר ניתן לאחרונה ע"י בית הדין האזורי לעבודה, נדונה תביעה של עובדת אשר למדה במקביל לעבודתה. העובדת סיכמה עם מעסיקתה כי תיעדר בימי שלישי על חשבון ימי החופשה השנתית אשר עמדו לרשותה, לצורך התמחות במסגרת לימודיה.
לאחר שתמו ימי החופשה של העובדת, הגישה העובדת אישורי מחלה בגין שני ימי שלישי בהם למדה. בהתאם לתנאי העסקתה של העובדת, העובדת היתה זכאית לדמי מחלה מלאים החל מיום המחלה הראשון.
בעקבות הגשת אישורי המחלה, זומנה העובדת לשיחת שימוע, בטענה כי: ״…בחודש מרץ האחרון הסתיימו ימי החופשה שלך ובמקום לדווח חופשה, המצאת אישורי מחלה על ימים בהם היית בלימודים… אנו רואים את התנהלותך בחומרה רבה. העובדה כי רופא הנפיק לך אישורי מחלה אינה משנה את העובדה שאנו יודעים, ואת אינך מכחישה, שכלל לא היית חולה, אלא היית בלימודים. הוצאת אישורי מחלה בדיעבד על מנת לקבל תשלום שלא מגיע לך, היא התנהלות חמורה ביותר העולה כדי ניסיון לרמות את מקום העבודה ומהווה הפרת משמעת חמורה ביותר….״
בהמשך נמסר לעובדת מכתב פיטורים ובו הודע לה על פיטוריה לאלתר בגין הפרת משמעת חמורה של הגשת אישורי מחלה פיקטיביים. העובדת הגישה תביעה למתן סעד הצהרתי המורה על ביטול פיטוריה.
בית הדין קבע כי העובדת הגישה אישורי מחלה פיקטיביים ורטרואקטיביים שהופקו בדיעבד ושניתנו בגין שני ימים בודדים שבהם העובדת לומדת ונמצאת בהתמחות – וכי העובדת אכן נכחה באותם שני ימים באופן מלא בהתמחות, כ- 11שעות ביום. עוד נקבע כי אישורי המחלה הונפקו רק לאחר שהעובדת מיצתה את ימי חופשתה וכי עד לאותו מועד ימי ההיעדרות עקב ההתמחות נוכו לה מימי החופשה שעמדו לזכותה.
בית הדין קבע כי לאור האמור, המעסיקה עמדה בנטל המוטל עליה להראות כי התנהלותה של העובדת, עת דיווחה על מחלה בזמן ששהתה בפועל בהתמחות וזאת על מנת שלא יופחת שכרה שעה שאזלה לה יתרת ימי החופשה, מהווה התנהלות בעייתית, אשר הצדיקה את זימונה לשיחת השימוע ובסופו של דבר את פיטוריה. לפיכך, בית הדין דחה את תביעת העובדת למתן סעד הצהרתי לביטול הפיטורים.