שלושת התנאים למתן תוקף לכתבי ויתור
בפסק דין אשר ניתן לאחרונה, דן בית הדין האזורי לעבודה בתביעת עובד לתשלום זכויות עקב עבודתו אצל המעסיק, על אף חתימתו על כתבי וויתור. במסגרת כתבי הוויתור, הצהיר העובד כי לא יהיו לו כל תביעות או דרישות כלפי המעסיק.
בית הדין קבע כי כלל מושרש בבתי הדין הוא כי יש ליתן משקל מועט לכתבי וויתור של עובדים וכי רק במקרים בהם ברור באופן חד משמעי שהעובד היה מודע לחלוטין לזכויותיו ולפירוטן והחליט לוותר עליהן, יינתן משקל לחתימתו על כתב הוויתור.
על מנת שיינתן תוקף לכתבי הוויתור, על בית הדין לבדוק קיומם של 3 התנאים הבאים:
א. הזכויות שעליהן ויתר העובד היו ידועות לו.
ב. נמסר לעובד לפני חתימתו על כתב הסילוק, חשבון ברור ומובן של הסכומים שקיבל ו/או שהועברו לו.
ג. כתב הסילוק ברור וחד משמעי.
נקבע כי במקרה זה, לא הוכח כי נמסר לעובד טרם חתימתו על כתבי הוויתור "חשבון ברור ומובן", באשר לזכויות אשר וויתר עליהן, או הסכומים עליהם וויתר בעת חתימתו על כתבי הוויתור.
עוד נקבע כי ניהול מו"מ בין הצדדים ודרישת סכום מסוים, אינם מקנים לעובד הבנה חד משמעית באשר לסכומים המדויקים המגיעים לו עקב עבודתו ועליהם נדרש לוותר בעת חתימתו על כתבי הוויתור. כמו כן, עצם נקיבת סכום כללי לתשלום זכויותיו כעובד, אין בה לענות על הדרישה בדין מכתבי וויתור.
בית הדין לא שוכנע כי העובד ידע מהם הסכומים עליהם וויתר העובד במסגרת כתבי הוויתור ומשכך קבע כי לא התקיימו בכתבי הוויתור התנאים כנדרש בפסיקה, ואין לתת להם תוקף.
סעש 30599-04-16 זוהר מורדוך נ' שאול לוי (ניתן ביום 17/5/19).