האם עובד אשר פוטר בתקופת החל"ת-קורונה זכאי לחלף הודעה מוקדמת?
בפסק דין אשר ניתן לאחרונה ע"י בית הדין הארצי לעבודה, נדון ערעור המעסיק, בין היתר, על קביעת בית הדין האזורי כי העובדת זכאית לתשלום חלף הודעה מוקדמת (ע"ע 3105-08-23, מיום 4/8/24).
באותו מקרה, העובדת הוצאה לחל"ת בתקופת משבר הקורונה ונפסק כי היא פוטרה בהתנהגות בתקופת החל"ת-קורונה.
בית הדין הארצי קבע כי שאלת זכאות עובד לתשלום דמי הודעה מוקדמת במקביל לקבלת דמי אבטלה מעוררת שאלות הראויות לדיון.
זאת, בשים לב לסעיף 320(ז)(5) לחוק הביטוח הלאומי הקובע כי "לא יהיה אדם זכאי לדמי אבטלה בעד התקופה שבה הוא זכאי לאחד מאלה… כל תשלום אחר שהשר, באישור ועדת העבודה והרווחה, קבע בצו כתשלום הבא כפיצוי על הפסד שכר ולפי התנאים שקבע בצו". בסעיף 1 לצו הביטוח הלאומי (ביטוח אבטלה) (תשלום הבא כפיצוי על הפסד שכר), נקבע כי "תשלום הניתן לעובד בשל אי-מתן הודעה מוקדמת על פיטוריו, ייחשב כפיצוי על הפסד שכר לענין 143(ה) לחוק, לתקופה שבעדה ניתן התשלום".
בית הדין קבע כי לכאורה, קיימת מניעה לתשלום דמי אבטלה ופיצוי בגין חלף הודעה מוקדמת במצטבר, שכן המדובר בכפל תשלומים הבאים חלף שכרו של העובד.
במצב הדברים הרגיל, אין זה מעניינו של המעסיק אם קיבל העובד תשלום ממקור אחר בתקופת ההודעה המוקדמת, לרבות תגמולים שונים מהמוסד לביטוח לאומי.
לכאורה, על העובד לכל היותר להשיב בעת הצורך חלק מדמי האבטלה למוסד לביטוח לאומי.
יחד עם זאת, בהינתן המאפיינים הייחודיים של משבר הקורונה לצד התכליות המגוונות של תשלום דמי האבטלה בתקופת השעיית חוזה העבודה, כשחלקן בעלות אופי ציבורי-משקי, בית הדין סבור כי במצבים בהם העובד לא דיווח למוסד לביטוח לאומי על פיטוריו ניתן להביא בחשבון את הנתון בדבר תשלום דמי האבטלה בתקופת ההודעה המוקדמת, בעת קביעת חיובו של המעסיק.
בתוך כך, ניתן לשקול הפחתת חיוב המעסיק בתשלום דמי הודעה מוקדמת כך שזה יעמוד על השלמת ההפרש שבין שיעור דמי האבטלה ובין שיעור המשכורת הקובעת. זאת, אלא אם יוכיח העובד, באמצעות אסמכתה מתאימה, שפנה למוסד לביטוח לאומי ועדכן אותם בדבר פיטוריו, ועל כן יידרש להשיב את דמי האבטלה. בכך, ניתן יהיה לתת תוקף לאיסור כפל התשלומים הקבוע בסעיף 320(ז) לחוק הביטוח הלאומי בהינתן הייחודיות של משבר הקורונה.
נקבע כי במקרה שנדון בערעור, בית הדין כי יסתפק בהערות הכלליות ותשלום מלוא הפיצוי חלף ההודעה המוקדמת יוותר על כנו.