אישורי מחלה ללא ביקור אצל רופא – בתוקף מיום 1/9/24
ביום 20/6/24 פורסם תיקון לתקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), שעיקרו הנפקת אישורי מחלה דיגיטליים לעובדים ללא ביקור אצל רופא.
התיקון נכנס לתוקף בתאריך 1/9/24.
התיקון קובע, כי עובד יהיה רשאי להמציא למעסיק תעודת מחלה גם שלא לאחר ביקור רופא, במקרים הבאים:
1. תעודת מחלה קצרה – עד 4 ימי מחלה – חתומה בידי רופא (לרבות באופן דיגיטלי), במגבלה של עד 4 ימי מחלה בתוך 7 ימים רצופים.
2. תעודת מחלה קצרה – עד 4 ימי מחלה – שהנפיקה קופת חולים, שלא בחתימת רופא, לאחר דיווח של העובד לקופה”ח על מצב בריאות לקוי שאינו מאפשר לו לעבוד באופן זמני בנסיבות שיאפשרו הוצאת תעודה. אפשרות זו מוגבלת לעד ארבע פעמים בשנה; לפרק זמן מצטבר של עד עשרה ימים בשנה; ולעד ארבעה ימי מחלה בתוך 7 ימים רצופים.
משרד הבריאות פרסם נוהל המחייב קופות שיציעו למטופלים אישורי מחלה קצרה, לוודא שהם מונפקים בהתאם להגבלות האמורות.
3.תעודת מחלה החתומה בידי רופא (לרבות באופן דיגיטלי) שתינתן במקרים רפואיים חריגים. משרד הבריאות עדכן בחוזר מהם המקרים החריגים האלה.
שימו לב כי התיקון מתייחס למחלת העובד עצמו – לא למחלת ילד/בו זוג/הורה.
התיקון גם מקל על הוצאת אישורי מחלה הדורשים ביקור רופא, כך שביקור רופא יכלול גם שיחת וידאו, שיחה טלפונית או חילופי תכתובות עם רופא.
התיקון קובע כי אם התעורר ספק אצל המעסיק לגבי תעודת מחלה שלא ניתנה בידי רופא קופת חולים, המעסיק רשאי להעמיד את העובד לבדיקה רפואית (על חשבון המעסיק) ועל העובד להיענות להזמנת המעסיק ולהיבדק.
נציין כי החוזר של משרד הבריאות קובע מגבלות על מתן תעודות מחלה, לרבות לעניין מתן תעודת מחלה בדיעבד; איסור מתן תעודת מחלה מראש; ומגבלות לתעודת מחלה ממושכת. להלן נוסח החוזר: חוזר תעודות מחלה.
להלן קישור להרצאה של משרדנו לעניין התיקון החדש לתקנות: הרצאה מיום 26.6.24